Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos, 26-28 juni 1970

Uit het Algemeen Dagblad van 29 juni 1970:
Zaterdagavond bereikte het Holland Pop Festival zijn muzikale hoogtepunt met een grandioos optreden van de Amerikaanse groep The Byrds. De enorme faam die deze musici zich in de loop van hun carrière hebben verworven werd hier volkomen ondersteund door een onderling perfecte afstemming van stemmen en instrumenten. Vooral lead-zanger en leider Roger McGuinn trdk alle registers van zijn stemvermogen open, en met zijn country-achtige gitaarklanken werden hij en de overige Byrds tot tweemaal toe door een uitzinnige menigte teruggeroepen. Alle bejaarde en recentere Byrds-toppers en Dylan-vertolkingen waren „levend” aanwezig.
MINDER
Het vrijdag-nachtelijke optreden van de andere Amerikaanse
top-formatie Jefferson Airplane kwam muzikaal heel wat minder uit de verf. De wel woeste maar nauwelijks echt boeiende gitarist Jorma Kaukonen bombardeerde de bijdragen van de overige groepsleden. Zangeres Grace Slick was (in doorschijnbloes) bij tijd en wijle haar doorgaans geweldig indringende stem kwijt, maar bleek in „We are the volunteers of America” weer uitstekend op dreef. Een groep die bepaald geen nieuwe muziek ‘bracht, maar zich weer had verdiept in de oude jug- en hill-billymuziek was de nieuwe Engelse formatie Mungo Jerry. Meeklap-zangmuziek, die de duizenden bezoekers vrijwel geheel op de been bracht voor hos- en swingpartijen. Bij hun toegiften veroorzaakte de hit „In the summertime” ovaties.
BEWONDERING
De grote solist van het festival was Country Joe McDonald, die in zijn dooie eentje (zonder de vroegere Fish) met zijn melancholische stem een enorme bewondering afdwong. Zijn eerste love-songs gingen allengs over in zijn vroegere genre, waarin hij indringende vragen over de Vietnamese oorlog opwierp. Het publiek haalde ook Country Joe tot tweemaal terug. De vloeiend melodieuze, ontspannen muziek van de nieuwe Engelse formatie Fotheringay, met gitarist Trevor Lucas (ex-Eclection) en zangeres Sandy Denny bleek het publiek zondagmiddag bijzonder te boeien, meer bijvoorbeeld dan de jazz-achtige gebeurtenissen rond drummer Han Bennink en het Chicago Art Ensemble.
De fotograaf is Hajo Piebenga en de foto’s komen uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Algemeen Dagblad van 29 juni 1970.
Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *