Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Een conducteur van de RET in een nieuwe uit Zwitserland afkomstige tram, 1956

De Rotterdamse Schindlers zijn 29 lichtgewicht trammotorwagens, die in 1956-57 geleverd zijn aan de Rotterdamse Elektrische Tram (RET) door de Zwitserse rijtuigenfabriek Schindler te Pratteln naar het voorbeeld van enkele trams die deze fabriek aan het stadstrambedrijf van Bazel geleverd had.
Er zijn twee series, de vierassige 1-15, ook wel de kleine Schindlers genoemd, en de enkelgelede 231-244, de grote Schindlers. Dit waren, na tien “tweelingrijtuigen” van de Blauwe tram uit 1932, de eerste (zesassige) gelede trams van Nederland, gebaseerd op het ontwerp van de Italiaanse constructeur dr. Mario Urbinati. Met de aanschaf van deze serie heeft de Rotterdamse tram voor het eerst een gehele order in het buitenland geplaatst. Politiek leverde dit veel discussie op, omdat de Nederlandse rijtuigfabrieken niet bij de bouw betrokken werden.
De Rotterdamse tram meende dat de vierassige trams een oplossing konden zijn voor de tramlijnen die geen al te groot passagiersaanbod hadden. De kleine Schindlers werden op lijn 22 in dienst gesteld en reden in de loop der jaren vooral op de minder belangrijke lijnen, zoals 3 en 9. De grote Schindlers werden in dienst gesteld op lijn 3 en in de avonduren en zondag ook op lijn 2. Na de komst van de Rotterdamse Düwag-trams verhuisden ze naar minder belangrijke lijnen.
De eerste inzet was met een zittende conducteur, waarbij achterin moest worden ingestapt. Een vernieuwing was dat de vloer achteraan laag was (één opstap) en naar voren toe hellend opliep. In de stille uren reden de wagens als eenmanwagen, waarbij men vooraan moest instappen. Ter herkenning voor de passagiers hadden de wagens dan een rode lijnfilm in plaats van een zwarte en een bordje ‘eenmanswagen’. De achterdeur was afgesloten en de conducteursloge was dan buiten gebruik. Hierbij moest men voorin instappen en het voordeel van de lage vloer verviel.
De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam van toen
  • Programma Dinsdag
  • Tot 20:00 De Nonstop
  • 20:00 - 22:00  Dj Altermikey (Alternative RockZone)
  • Vanaf 22:00  De Nonstop
  • Wij zoeken nog Dj's M/V met of zonder ervaring iedereen is welkom heb je interesse mail me janelburg@hotmail.nl