Steven Kruijswijk heeft de Giro d’Italia dinsdag moeten verlaten. De kopman van Jumbo-Visma is besmet met het coronavirus. Ook een renner van Sunweb – de ploeg van Wilco Kelderman – is maandag tijdens de rustdag positief getest. Onduidelijk is nog om wie het in die ploeg gaat.

De organisatie van de Giro laat verder weten dat er in totaal zes stafleden zijn die het coronavirus hebben. Het gaat daarbij om vier medewerkers van Mitchelton-SCOTT en één staflid van zowel INEOS Grenadiers als AG2R La Mondiale.

De positieve coronatest is een nieuwe tegenvaller voor Kruijswijk, die na negen ritten elfde stond in het klassement met een achterstand van 1.24 op rozetruidrager João Almeida. Eerder miste de 33-jarige Nederlander al de Tour de France vanwege een blessure, waarvan hij op tijd was hersteld voor de Giro.

“Binnen de ploeg nemen we veel maatregelen om besmetting te voorkomen”, aldus een verbaasde Kruijswijk. “En ik voel me gewoon fit. Ik kan niet geloven dat ik het virus heb. Het is echt heel teleurstellend dat ik de Giro op deze manier moet verlaten.”

Zaterdag was Simon Yates de eerste Giro-renner die positief testte op het coronavirus en de koers moest verlaten. Nu in zijn ploeg Mitchelton-SCOTT ook vier stafleden blijken besmet, heeft de Australische formatie besloten zich terug te trekken.

Een ploeg is niet verplicht om uit de koers te stappen bij meerdere besmettingen. Eerder was dat in de Tour de France wél zo; daar moest een formatie bij minimaal twee coronagevallen naar huis.