Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Gezicht op de Zeevischmarkt op de kop van de Leuvehaven, 1898

De Zeevischmarkt was de markt tegenover de Leuvehaven ten westen van de Noordblaak. Op deze plaats was ze gevestigd sinds 1635. De dichter Dirk Smits gaf in 1750 nauwkeurig aan welke vis op de Zeevischmarkt werd verhandeld: ‘Krimpzalm, tarbot, schellevisch, heilbot, kabeljauw en tongen, schol en ‘t geen ooit visschers vongen tot gerechten van den disch’. De markt was overdekt; ze werd in 1822 en in 1881 geheel vernieuwd. Bij besluit B. 30 juni 1942 werd de naam ingetrokken.
De Leuvehaven is vernoemd naar de oude kreek ‘de Leuve’ of ‘de Loeve’, zoals de naam meermalen in de stadsrekening van 1426/27 voorkomt. In de 16de eeuw was de stad eigenares geworden van het land aan de Leuve. Op 23 april 1598 werd aan de westzijde van de kreek de grond in erven uitgegeven. Daarna begon men met het graven van de haven die in 1608 gereed kwam. In het begin sprak men van Nieuwehaven, doch daar dit verwarring kon geven, werd Leuvehaven al spoedig de enige naam. Over de haven lagen twee bruggen, de Leuvebrug en de Nieuwe Leuvebrug.
De foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De kaart uit 1897 komt van rotterdamkaart.nl. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam.
Met medewerking van Rotterdam van toen
  • Tot 20:00 De Nonstop
  • 20:00 - 22:00  Dj Altermikey (Alternative RockZone)
  • Vanaf 22:00 De Nonstop
  • Wij zoeken nog Dj's M/V met of zonder ervaring iedereen is welkom heb je interesse mail me janelburg@hotmail.nl