Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Gezicht op de Statentunnel bij de Beukelsdijk, 1915

De Statentunnel is vernoemd naar de Staten van Holland. Dit college ontstond in de middeleeuwen als samenwerkingsorgaan van de schillende staten (standen). In Holland waren hierin de ridderschap en de steden vertegenwoordigd. De staten werden oorspronkelijk door de landsheer (in Holland de graaf) bijeengeroepen indien deze geld nodig had voor het overheidsapparaat of het voeren van oorlog. Dit geld werd hem dan verstrekt tegen toekenning van privileges (voorrechten). Sinds 1572 kwamen de Staten van Holland op eigen gezag bijeen. In 1581 werd de landsheer (koning Filips II) afgezworen. Tot 1795 vormden de Staten de regering over het autonome gewest Holland.
De Statentunnel is een verkeerstunnel met een lengte van ruim 100 meter in het centrum van Rotterdam en is een onderdeel van de Tunneltraverse. De tunnel ligt tussen de kruising met de Beukelsdijk en het Weena en het Bentinckplein in de wijk Blijdorp en kruist het emplacement van station Rotterdam Centraal.
In 1914 was op deze plaats al een tunnel gebouwd, maar deze vormde na de bouw van de wijk Blijdorp een ernstige flessenhals. Aan het eind van de jaren dertig was besloten tot de aanleg van de Maastunnel en een bijbehorende stadsautoweg. Ten behoeve van deze autoweg werd een nieuwe Statentunnel gebouwd die rond 1940 werd opgeleverd.
De prentbriefkaart komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

  • Tot 18:00 De Nonstop
  • 18:00 - 20:00  Dj Altermikey (Topmusic)
  • 20:00 - 22:00  Dj Aragorn (De Prehistorie)
  • 22:00 De Nonstop
  • Wij zoeken nog Dj's M/V met of zonder ervaring iedereen is welkom heb je interesse mail me janelburg@hotmail.nl