De Amerikaanse rapper Daniel Dumile, vooral bekend onder zijn artiestennaam MF Doom, is op 31 oktober op 49-jarige leeftijd overleden. Zijn overlijden werd donderdagavond door zijn vrouw en label bekendgemaakt op Instagram.

“Dumile: je was de beste man, vader, leraar, student, zakenpartner, geliefde en vriend”, aldus zijn vrouw op het Instagram-account van MF Doom.

Dumile werd geboren in de Britse hoofdstad Londen en verhuisde als kind naar de Verenigde Staten. Hij begon zijn carrière in de jaren tachtig en maakte muziek onder verschillende artiestennamen.

Samen met zijn broer Dingilizwe vormde hij de groep KMD. Na het overlijden van zijn broer in 1993 bleef Dumile enige tijd uit de schijnwerpers. In 1997 nam hij de artiestennaam MF Doom aan. De naam staat voor Metal Face (metalen gezicht) Doom. Hij weigerde vervolgens nog zonder masker gefotografeerd te worden.

Met de albums Operation: Doomsday en Madvillainy behaalde hij daarna vooral in de undergroundscene grote successen. Eerder deze maand verscheen nog een samenwerking met BADBADNOTGOOD.

Hoewel de rapper al op 31 oktober is overleden, werd zijn overlijden pas donderdagavond bekendgemaakt. De doodsoorzaak wordt niet vermeld.