Ongeveer 30.000 medewerkers van de acute zorg krijgen ‘op korte termijn’ het coronavaccin van farmaceuten Pfizer en BioNTech, meldt het ministerie van Volksgezondheid zaterdag. De eerste inentingen vinden zo snel mogelijk plaats, terwijl eerder 8 januari als startdatum voor de vaccinaties werd genoemd.

De eerste vaccins waren aanvankelijk alleen voor zorgmedewerkers van verpleeghuizen, in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en in de Wmo-ondersteuning. Nu wordt de groep uitgebreid met verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp, COVID-afdelingen en ambulancemedewerkers.

Reden hiervoor is de “zorgelijke situatie in de acute zorg”, mede door de vele ziektemeldingen als gevolg van de coronapandemie. Ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) hebben hier afspraken over gemaakt met Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Het LNAZ komt op korte termijn met een plan van aanpak. Hiervoor wordt samengewerkt met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het ministerie is het streven om maandag al duidelijkheid te krijgen over wanneer er gestart kan worden met het vaccineren van medewerkers uit de acute zorg.

Waarschijnlijk vinden de vaccinaties in ongeveer tien ziekenhuizen plaats. Het is nog niet bekend om welke ziekenhuizen het gaat. De zorgmedewerkers die al eerder in aanmerking kwamen voor een vaccin, kunnen zich vanaf 8 januari laten inenten op een van de centrale priklocaties van de GGD’s.

Bron: NU.nl
Beeld: ANP