Eerste vaccins aangekomen bij het Erasmus MC

De eerste vaccins voor de bestrijding van het coronavirus zijn woensdagochtend aangekomen bij het Erasmus MC.

Het gaat om het vaccin van Pfizer/BioNTech. Die moeten snel na aankomst weer de vriezer in. De vaccins zijn voor de medewerkers van het ziekenhuis, maar worden vanuit het Erasmus MC ook verder verspreid naar andere ziekenhuizen in de regio.

“Het is fantastisch”, zegt Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. “Een paar maanden geleden durfden we niet eens te dromen dat er vaccins beschikbaar zouden zijn. Dat er nu ook een set beschikbaar komt voor onze medewerkers die we keihard nodig hebben voor het overeind houden van de capaciteit, is fantastisch nieuws.”

“Het is belangrijk dat we de distributie van de vaccins naar andere ziekenhuizen snel regelen zodat ook zij zo snel mogelijk kunnen beginnen met vaccineren”, zegt Maaike Rutten, apotheker bij het Erasmus MC.

‘Zo snel mogelijk vaccineren’

 

De vaccins worden in busjes vervoerd, maar die hebben niet een temperatuur van -80 graden Celsius waarin de vaccins bewaard moeten worden. “Ze worden bij koelkasttemperatuur aangeleverd en zijn vijf dagen houdbaar”, zegt Rutten. “Het is dus belangrijk dat we zo snel mogelijk gaan vaccineren.”

De meeste ziekenhuizen beginnen pas donderdag of vrijdag met vaccineren, behalve het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Daar krijgen medewerkers woensdag al hun eerste prik.

Niet verplicht

 

Het vaccin tegen corona is niet verplicht. Iedereen mag zelf besluiten wel of niet ingeënt te worden. Je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt. Uit het laatste onderzoek van de NOS blijkt dat 75 procent van de Nederlanders bereid is zich te laten vaccineren.

Verpleeghuismedewerkers en het ziekenhuispersoneel in de acute zorg worden als eerste gevaccineerd. Het gaat daarbij om medewerkers op de intensive care, de spoedeisende hulp en de verpleegafdelingen voor coronapatiënten. Ook medewerkers in de gehandicaptenzorg en de thuiszorg komen als eerste in aanmerking voor het vaccin.

Bron: Rijnmond.nl

No votes yet.
Please wait...