Vier op de tien Nederlanders bedienen hun smarthomeproducten het liefst met een smartphone. Slimme speakers zijn nog niet heel populair: slechts 6 procent geeft daar de voorkeur aan. Dat blijkt uit de Smart Home Monitor van onderzoeksbureau Multiscope.

Steeds meer Nederlanders hebben slimme producten in huis. Hierdoor wordt de behoefte aan een centraal besturingssysteem ook steeds groter. Consumenten vinden de smartphone hiervoor het beste apparaat (39 procent).

De afstandsbediening (8 procent) en de tablet (7 procent) zijn een stuk minder populair. De slimme speaker staat op de vierde plaats (6 procent).

Het merendeel van de ruim 6.300 respondenten zegt nog niet overtuigd te zijn van spraakbesturing van apparaten. Ongeveer een derde (32 procent) staat negatief tegenover spraakcommando’s en bijna de helft (45 procent) staat er neutraal in. 22 procent is wel positief over deze ontwikkeling. Deze groep bestaat uit voornamelijk mannen en 18 tot 49-jarigen.

Inmiddels zijn ruim twee op de vijf huishoudens (42 procent) in het bezit van één of meerdere smarthomeproducten. De populairste smarthomeproducten onder Nederlanders zijn slimme thermostaten (21 procent), speakers (19 procent), verlichting (17 procent), schakelaars (13 procent) en beveiligingscamera’s (10 procent).