De Schiebroekselaan met een atoombunker uit de Koude Oorlog, 1966

Een speciaal moment voor de vrijwilligers van Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog op zaterdag 19 september 2020. Een tientallen jaren oude bunker op de Schiebroekselaan in Rotterdam-Noord is zaterdagmiddag geopend. “Dat is heel bijzonder!”, beaamt vrijwilliger Pim van den Bos.
De bewuste bunker had er eigenlijk niet meer gestaan, als hij niet begin jaren ’90 van de sloop was gered door een buurtbewoner. “De sloop is toen door die buurtbewoner tegengehouden, omwille van het behoud van het cultureel erfgoed”, legt Van den Bos uit.
Dat ze zaterdag toegang krijgen tot het stukje geschiedenis is ook voor Van den Bos speciaal. “Ja, dat is heel bijzonder. Je maakt als het ware een tijdcapsule open; gaat terug in de tijd. Alles is daar binnen achtergelaten zoals het stond. Er is geen graffiti aan de binnenkant, geen vandalisme gepleegd.”
Het is de bedoeling dat de stichting de ruimte gaat opknappen en onderhouden. “We gaan ervoor zorgen dat de bunker weer een aantal jaren vooruit kan, zodat hij uiteindelijk toonbaar is voor publiek.” De stichting is maar wat blij met de bunker. “We zijn heel blij dat we deze ruimte kunnen gaan onderhouden, zodat het behouden blijft.”
Op precies dezelfde plek was in de Tweede Wereldoorlog ook een bunker. Maar die was gebouwd van spoorbielsen en had een ingang aan de kopse kant. Rond 1965 verrees er een atoombunker met een ingang aan de zijkant.
“Mensen moesten thuis een eigen schuilkelder hebben. Deze bunker was bedoeld voor passanten, die op straat liepen tijdens een plotseling luchtalarm. Dan konden ze deze ruimte betreden.” Er pasten wel vijftig mensen in de bunker. “Ik vergelijk het altijd met een soort tramruimte”, vertelt Van den Bos.
De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van rijnmond.nl
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...