Enkele documenten die vorige maand zijn gestolen tijdens een cyberaanval op het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) zijn online gezet, bevestigt het EMA dinsdag op zijn website.

Het is niet bekend waar de documenten staan, of ze te koop worden aangeboden en wat er precies in te zien is. Het in Amsterdam gevestigde medicijnagentschap laat weten dat de autoriteiten “de noodzakelijke stappen zetten”.

De cyberaanval vond begin december plaats. Hoewel niet zeker is wie er achter de aanval zit, zijn er wel vermoedens dat de hack het werk van een buitenlandse overheid is.

De aanvallers waren volgens het EMA uit op gegevens over geneesmiddelen en vaccins tegen het coronavirus. Zo konden ze documenten van farmaceut Pfizer over de tests van het coronavaccin inzien.

EMA beoordeelt coronavaccins

Het EMA beoordeelt middelen voordat ze in de Europese Unie op de markt gebracht mogen worden. Het heeft inmiddels positieve beoordeling gegeven over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech en dat van Moderna.

De Europese Commissie nam dat oordeel over en liet de vaccins toe. Het EMA kijkt momenteel naar een aanvraag voor een derde vaccin, van AstraZeneca.