De Wilhelminakade ter hoogte van het landverhuizershotel van de N.A.S.M., 1915

De Wilhelminakade droeg vóór het bezoek van de vorstinnen Emma en Wilhelmina op 30 mei 1891 de naam Prinsessekade. Bij dit bezoek werd door koningin Wilhelmina in het westelijk einde van deze kade een gedenksteen geplaatst.
In de jaren negentig van de negentiende eeuw komt de migratie naar Amerika op gang. Vooral mensen uit Oost- en Midden Europa zoeken hun geluk aan de andere kant van de oceaan. De Nederlandsche Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij vervoert in die tijd vele duizenden mensen vanuit Rotterdam naar Amerika.
Die mensen verblijven voor de overtocht een tijdje in Rotterdam. Ze zijn verspreid over de stad en betalen vaak hoge huren in logementen. De NASM besluit tot het bouwen van een hotel op de pier waarvandaan de schepen vertrekken.
Het NASM-hotel biedt bij de opening officieel plaats aan 900 gasten. Tussen 1875 en 1925 vertrekken bijna een miljoen mensen vanuit Rotterdam naar Amerika. De stad is het centrum van de emigratie. In de jaren twintig beperkt Amerika de binnenkomst van nieuwkomer. Daarmee komt er een einde aan de migratiestroom en aan de grote bron van inkomsten voor Rotterdam en de (inmiddels) Holland Amerika Lijn.
Het Landverhuizershotel op de Wilhelminapier verliest daardoor in de jaren dertig z’n functie. In 1939, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, wordt het nog wel gebruikt voor Duitse vluchtelingen, mensen die nazi-Duitsland zijn ontvlucht en naar Amerika willen.
Na de oorlog wordt het pand gebruikt als schaftlokaal en komen er kantoren in van de ACL, de Atlantic Container Line. Dat is een samenwerkingsverband waarin ook de HAL deelneemt.
Begin jaren zeventig wordt het Landverhuizershotel gesloopt. Op de plek waar het heeft gestaan op de Wilhelminapier in nu de parkeerplaats tussen Hotel New York en het Fotomuseum.
De foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van rijnmond.nl.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...