Liefst 24 Australian Open-deelnemers moeten veertien dagen in volledige quarantaine in hun hotelkamers in Melbourne. De sporters zaten in een vliegtuig met daarin twee mensen die besmet waren met het coronavirus.

Volgens Australische media behoren onder anderen Victoria Azarenka, Sloane Stephens en Kei Nishikori tot de gedupeerde inzittenden. De vlucht was afkomstig uit Los Angeles.

De 24 spelers en speelsters zitten in de komende twee weken volledig geïsoleerd en mogen niet trainen. In de basis is de regel dat deelnemers ondanks de verplichte veertiendaagse quarantaine wel maximaal vijf uur per dag mogen trainen.

De positief geteste passagiers waren een bemanningslid en een coach. Zij zijn overgebracht naar een apart hotel voor besmette mensen. “Alle overige 66 passagiers zijn vastgesteld als nauwe contacten. Spelers en coaches mogen niet uit hun quarantaine om trainingen bij te wonen”, staat in een verklaring van de speciale corona-autoriteit van de Australian Open.

Volle tribunes bij de Australian Open gaan we dit jaar niet zien.
Volle tribunes bij de Australian Open gaan we dit jaar niet zien.
Foto: Pro Shots

Corona trekt zware wissel op Australian Open

Het incident met de 24 deelnemers staat niet op zichzelf. In de afgelopen weken kreeg de Australian Open-organisatie al te maken met meer problemen als gevolg van de coronapandemie.

Zo werd het toernooi met drie weken verschoven en werden strikte regels opgesteld, waaronder de verplichte tweeweekse quarantaine, om verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. Uiteraard is er geen publiek welkom in Melbourne.

Vijfvoudig Australian Open-finalist Andy Murray moet het toernooi zeer waarschijnlijk missen vanwege een positieve coronatest, net als de Amerikaanse Madison Keys. Verschillende spelers, onder wie Rafael Nadal en Dominic Thiem, reizen vanwege alle perikelen af zonder hun coach.

De Australian Open begint op 8 februari. De loting vindt vier dagen eerder plaats. Arantxa Rus en debutant Botic van de Zandschulp zijn de Nederlandse deelnemers in Melbourne.