Twitter verwijderde recent ten minste tweehonderd accounts van Nederlandse gebruikers die voornamelijk omstreden theorieën van de QAnon-beweging verspreidden. NRC en de Universiteit van Amsterdam (UvA) komen tot die conclusie na het onderzoeken van een database van ruim 30.000 verwijderde Twitter-profielen die onlangs nog actief waren.

Twitter maakte dinsdag bekend in totaal 70.000 profielen te hebben verwijderd vanwege QAnon-content. Twitter besloot daartoe na de gewelddadige bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers. Door deze actie raakte rapper Lange Frans meer dan zevenhonderd volgers kwijt, aldus NRC en UvA. Ook Thierry Baudet verloor 580 volgers.

Toch zijn ook veel accounts van Nederlandse QAnon-aanhangers ongemoeid gelaten, waaronder dat van activist Janet Ossebaard. Zij en Lange Frans zorgden in augustus voor ophef toen ze in een podcast openlijk fantaseerden over een aanslag op onder anderen demissionair premier Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en het koningshuis.

Volgens aanhangers van de QAnon-beweging zijn leden van de Amerikaanse elite pedofiele satanisten, die bij een complot tegen president Donald Trump betrokken zijn. Ze baseren zich op berichten van een zekere ‘Q’, een anonieme gebruiker van een internetforum. Aanhangers van QAnon zijn niet alleen actief op Twitter, maar ook op platformen als TikTok, YouTube en Facebook.

In november schrapte Twitter ook al zeker negentig accounts van Nederlandse QAnon-aanhangers, meldde het datajournalistieke platform Pointer op basis van eigen onderzoek.