Giel Beelen is niet bang voor de gevolgen als het presenteren van radioprogramma’s in de nacht stopt. De dj zegt tegen AD dat talenten ook wel op een andere manier hun weg zullen vinden.

“Je kunt tegenwoordig door alle internetstations juist veel makkelijker ervaring opdoen als beginnende dj. Die mensen kunnen later prima doorstromen”, aldus Beelen.

Daarnaast wijst de NPO Radio 2-dj, die zelf ‘s nachts presenteerde en ook nu weer vroeg in de ochtend te horen is, erop dat tijdens de nachturen extreem weinig mensen naar de radio luisteren.

“Zo weinig dat het niet eens gemeten wordt. Ik begrijp dus heel goed dat het voor commerciële zenders niet rendabel is om op die uren live radio te maken. En zo’n enorm gemis is het nou ook weer niet, de meeste nachtshows waren niet erg briljant.”

Op dit moment hebben alleen NPO Radio 1, 2 en 3 ‘s nachts een liveprogrammering.

‘Interactie is heel bijzonder’

Komende donderdag worden de nacht-dj’s in het zonnetje gezet tijdens de uitreiking van de Nachtwacht Award. Initiatiefnemer Arjan Snijders wijst in gesprek met de krant juist op het belang van dj’s tijdens de nachtelijke uren.

“Omdat er minder luisteraars zijn, voelt een nachtshow een beetje als een clubhuis. Het zijn vaak kleurrijke types die dan wakker zijn: dronken studenten, chauffeurs, bakkers, nachtbrakers: de interactie die je kan hebben, is heel direct en daardoor bijzonder.”