Markt aan de Binnenrotte onder en naast het spoorwegviaduct, 1986

De bekendste markt van Rotterdam en de een na grootste van Nederland is de weekmarkt op de Binnenrotte met 465 kramen en gemiddeld 70.000 bezoekers. Het lijkt of deze markt er altijd is geweest, maar pas op 26 augustus 1958 werd deze geopend en keerde de weekmarkt terug in het centrum. Tot 1904 zat de warenmarkt op de Botersloot. Toen verhuisde de markt naar de Goudsesingel, met in de beste tijd 1200(!) kramen. Na het bombardement was het Noordplein in gebruik. In de wederopbouwstad is ook de markt goed georganiseerd. Het werd een frisse, ordelijke markt, met zes meter brede expeditiestraten tussen de kramen en textiel, etenswaren en andere waren zorgvuldig gegroepeerd. Ook de „rommelmarkt” is van het Noordplein meeverhuisd. Onder de ruggestreng van het spoorwegviaduct etaleren de kooplieden in tweedehandsspullen hun artikelen. Voor de snuffelaars een aantrekkelijk wereldje apart. De tweedehandsboekenmarkt was al eerder op de Nieuwemarkt terecht gekomen.
De foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Platform Wederopbouw Rotterdam en uit het Stadsarchief Rotterdam.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...