Drukte op de Coolsingel bij Cineac Beurs, 1973

Drukte op de Coolsingel bij Cineac Beurs in verband met de vertoning van de Disneyfilm 101 Dalmatiërs, 1973-1974.
Waar nu enkel winkels zijn, zat ooit bioscoop Cineac AD of Cineac Beurs. Kort na het bombardement in 1940 werd hier een zaal in het Beursgebouw ingericht als bioscoop. Deze zaal werd toen Cineac NRC of Cineac Beurs genoemd. Na de oorlog groeide de zaal uit tot een volwaardige bioscoop. Compleet met luifel en entree aan de Coolsingel. Inmiddels is het pand zo sterk verbouwd dat niets meer herinnert aan diens eerdere bestemming.
Na de oorlog werd in de wederopbouwplannen ook een journaalbioscoop meegenomen. Met de komst in 1957 van deze nieuwe Cineac NRC – aan de Coolsingel naast de nieuwe Bijenkorf – stopte Cineac Beurs met het vertonen van journaals. Het Algemeen Dagblad nam de exploitatie over. De naam veranderde in Cineac AD en er werden speelfilms vertoond. Van de grote behoefte aan dit filmtheater in de oorlog, is veertig jaar later nauwelijks sprake meer. De bioscoop sluit in 1984.
De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en de (verdwenen) website bioscooprouterotterdam.nl
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...