De Amerikaanse jazzpianist en componist Chick Corea is dinsdag op 79-jarige leeftijd overleden, wordt gemeld op zijn officiële Facebook-pagina. De iconische pianist en bandleider, die in de jaren zeventig een grote rol speelde in de vernieuwing van de jazzmuziek, leed aan kanker.

Corea werkte in zijn carrière samen met jazzgrootheden als trompettist Miles Davis, pianist Herbie Hancock en bassist Stanley Clarke.

Onder meer met zijn werk voor Davis en de door hemzelf opgerichte groep Return to Forever droeg Corea aan het begin van de jaren zeventig bij aan het ontstaan van fusion, een vooruitstrevende stroming in de jazzmuziek. Van zijn eigen composities is met name Spain erg bekend.

Corea is overleden aan een zeldzame variant van kanker, die recentelijk bij hem was ontdekt. “Gedurende zijn hele leven en carrière genoot Chick van de vrijheid en het plezier dat hij had als hij iets nieuws maakte”, is te lezen in de verklaring waarmee zijn overlijden is bekendgemaakt.

“Hij was een geliefde echtgenoot, vader en grootvader en een geweldige mentor en vriend voor zoveel mensen. Met zijn oeuvre en de decennia waarin hij rond de wereld toerde, beïnvloedde en inspireerde hij miljoenen mensen.”