Het inladen van de bom bij operatie Bellebom, 27 maart 1988

Een woonwijk ontruimen. Zou dat tegenwoordig nog wel mogelijk zijn? Op 27 maart 1988, vandaag 30 jaar geleden, moesten duizenden Rotterdammers een dagje hun huis uit, voor de ontmanteling van de Bellebom. Een reconstructie van een mega-operatie.
Het epicentrum van de operatie lag in de Bellevoystraat in Rotterdam-West. In een straal van 300 meter moesten alle mensen en auto’s vertrekken. De ’s-Gravendijkwal, zelfs op zondag een drukke weg, was afgesloten en maakte een desolate indruk.
De aanleiding voor de grootste ontruiming sinds de Watersnoodramp in Nederland was de Bellebom, een blindganger (niet ontplofte vliegtuigbom). De bom viel op 29 november 1944 in de achtertuin van de Bellevoystraat en ontplofte niet.
De bom zakte in de zompige grond van de achtertuin van de huizen, maar de explosieve lading zat er nog altijd in.
In 1987 stuurde bewoonster Ottenberg een brief aan de gemeente. Ze ging verhuizen, maar wilde de autoriteiten er toch nog even op wijzen dat er een bom in haar tuin lag. De gemeente nam de brief uiterst serieus.
Als een duizendponder zoals de Bellebom zou ontploffen, dan zou in een grote straal om de plek van de explosie sprake zijn van aanzienlijke schade. Er werd dan ook geen half werk van gemaakt door de gemeente. Er kwamen plannen op tafel voor een grootscheepse evacuatie, zodat niemand in de buurt zou zijn tijdens de ontmanteling.
Het gebied werd opgeknipt in twee zones. In Zone A (300 meter rond de plek van de bom) moest iedereen verplicht het huis uit. In Zone B (300 tot 600 meter rond de Bellevoystraat) gold een straatverbod. Mensen mochten wel thuis blijven, maar niet naar buiten.
Om alle mensen op te vangen was de Energiehal geregeld. Er werd gerekend op duizend tot twaalfhonderd mensen en huisdieren.
De fotograaf is Max van Essen en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van rijnmond.nl.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...