De Linker Rottekade ter hoogte van de Heineken Brouwerij, 1970

De Linker Rottekade ter hoogte van de Heineken Brouwerij, 1970-1975 (geschat). Op de achtergrond de Zaagmolenkade.
Deze kade heet naar het riviertje de Rotte, waaraan de stad Rotterdam zijn naam te danken heeft. De Rotte wordt in 1242 voor het eerst genoemd. Ze moet echter eeuwen oud zijn, want in een oorkonde uit 1028 is er sprake van een nederzetting ‘Rotta’. De Rotte werd voor 1200 ter hoogte van Crooswijk voor het eerst afgedamd in het kader van de aanleg van een dijk vanwege de grote 12de-eeuwse overstromingen. De beide kaden langs de Rotte ten noorden van de oude stad ontvingen de namen Rechter en Linker Rottekade.
Het Kantoorgebouw Heineken (ook wel “Heinekenhuis” genoemd) is een gebouw dat in 1932 gebouwd is naar ontwerp van Willem Kromhout.
In de jaren 20 werd Kromhout gevraagd een nieuw kantoorgebouw, graansilo, ziederij en kolentransporteur te ontwerpen op het brouwerijterrein van Heineken in de Rotterdamse wijk Crooswijk. Anno 2019 is alleen het kantoorgebouw overgebleven.
Het Heinekenhuis is sinds 1996 een rijksmonument en werd in 1999 aangekocht door Stadsherstel Historisch Rotterdam N.V. van Heineken Nederland B.V. Architect Rob van Erk verzorgde de restauratie, renovatie en herbestemming van het kantoorgebouw. Op 18 januari 2001 werd het gebouw officieel geopend door burgemeester Ivo Opstelten.
De foto is gemaakt door Gercofoto en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...