De Jan Evertsenplaats in 1959

Johan Evertsen (gedoopt Vlissingen, 1 februari 1600 — Noordzee, a/b Walcheren, 5 augustus 1666) was een Nederlands admiraal uit de zeventiende eeuw.
Johan Evertsen stamde uit een zeemansfamilie, waarvan nog veel leden de volgende eeuw bij de marine zouden gaan. Zijn moeder was Maayken Jans (1573-1647). Zijn vader, commandeur Johan Evertsen (nog de tweede zoon van de oude watergeus Evert Heindricxzen) die ter onderscheid met zijn zoon meestal Jan de Kapitein genoemd wordt, was kapitein van de Zwarte Galei geweest en sneuvelde in 1617 bij La Rochelle tegen een Franse kaper. Jan junior nam toen als luitenant-commandeur het commando over het schip over. De Admiraliteit van Zeeland benoemde daarop uit erkentelijkheid voor de verdiensten van de vader al diens vijf zoons tot luitenant:
Op 4 augustus 1666, de eerste dag van de Tweedaagse Zeeslag tijdens de Tweede Engelse oorlog, werd Jan Evertsen als commandant van de voorhoede op de Walcheren te drie uur ‘s middags een been afgeschoten door een boutkogel. Hij overleed de volgende dag om vijf uur in de nacht.
De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...