In de kantine van de Veemarkt, 1973.

Uit het Vrije Volk van 29 december 1973:
Schrijf maar dat wethouder Worst (op de veemarkt is de naam Worst een vloek) en dat de gemeenteraad van Rotterdam uit een stelletje zakkerige jaknikkers bestaat. Je kunt grabbelen in sigarendozen met dikke goudgebande bolknakken als je maar even goed wil noteren dat Rotterdam een mooi stuk handel naar de knoppen helpt. Rotterdam, God betere ‘t! Rotterdam, de stad die door de handel groot is geworden. Rotterdam waar men altijd precies heeft geroken waar de poen zat. En dit Rotterdam laat nu de veehandel barsten.
De gesprekken zijn verward. De sigarenrook verweeft zich tot mistnevels boven rooiekoppen: Er is een zoetige geur van mest. In dit gezelschap van veehandelaren, veedrijvers, slagers en andere op de markt neringdoenden, noem maar op, voel je je het nuchtere kalf dat je een halfuur, daarvoor in het stro tussen de hekjes had zien staan. En citeer aan zo’n tafeltje met bonkige mannen dan. maar eens de woorden van drs. G. J. Nijland, veterinair directeur van Rotterdams openbaar slachthuis en de veemarkt, die zei: „Voor een stad als Rotterdam is deze markt een waanzin. Het exploiteren van een veemarkt is geen taak voor een gemeente: We houden toch ook niet een broodfabriek als die van Van de Meer en Schoep van de grond?
De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 29 december 1973
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...