De Oudaenstraat, 1973

De Oudaenstraat met op de achtergrond de rooms-katholieke Allerheiligste Verlosserkerk aan de Goudse Rijweg, januari 1973.
Deze straat draagt de naam van Joachim Oudaen, 1628-1692, dichter van onder meer ‘Beschrijvinge der wijdberoemde koopstad Rotterdam’. Hij had een tegelbakkerij te Rotterdam en was aldaar hoofdman van het Sint Lucasgilde.
De Allerheiligste Verlosserkerk is een voormalige rooms-katholieke kerk in Rotterdam, die tegenwoordig als woongebouw De Kerk in gebruik is als appartementencomplex.
De kerk werd tussen 1882 en 1884 aan de Goudse Rijweg gebouwd voor de Paters Redemptoristen, die zich in 1881 in Rotterdam hadden gevestigd. In 1885 werd het naast de kerk gelegen klooster voltooid. Het ontwerp van de kerk kwam van architect Johannes Kayser.
Het aantal kerkgangers bleek rond 1978 te klein om een groot kerkgebouw aan te houden, waardoor ook de Verlosserkerk in 1978 moest sluiten. De laatste dienst werd op zondag 29 oktober 1978 gehouden.
De Allerheiligste Verlosserkerk was in 1976 op de Rijksmonumentenlijst geplaatst en kon niet worden gesloopt. In 1979 brak er echter een grote brand uit in het leegstaande gebouw, waarbij de kerk en het klooster zwaar werden beschadigd. De hoge spits op de toren ging verloren. Tussen 1982 en 1984 is het interieur van de kerk verbouwd tot een appartementencomplex. De oorspronkelijke buitenmuren, de pilaren en de voorgevel bleven hierbij bewaard. De torenspits is niet meer teruggeplaatst. In 1985 is het gerenoveerde gebouw als woongebouw “De Kerk” heropend. Het biedt onder meer onderdak aan studenten.
De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam,. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...