Grazende schapen aan de Honingerdijk, 1933

De Honingerdijk loopt ten zuiden van het Park Honingen. Vroeger heette deze straat Hoge Zeedijk. De naam Honingen komt in 1297 al voor. Het was het huis van de heren van Kralingen.
In 1426 is het kasteel op last van de stad Rotterdam gesloopt opdat de Hoekse troepen geen gelegenheid zouden hebben zich daarin te verschansen. Volgens de kroniekschrijver Simon van der Sluys werd het slot in 1462 weer opgebouwd. Het was omringd door een grote vijver, die door een watering en een sluis met de Maas was verbonden, en een bos. Men sprak in die tijd van de Honinger Sluis en het Honinger Bos. Lumey heeft in 1573 enige tijd op het slot gevangen gezeten.
Nadat het gebouw tot een ruïne was vervallen, werd het in 1672 op last van de regering van Rotterdam gesloopt. De grond werd daarop in erfpacht en met recht van opstal uitgegeven aan particulieren. Hierop verrees een nieuw herenhuis, dat ook de naam Slot Honingen kreeg.
In 1874 kocht de gemeente Kralingen het terrein met de opstallen. Onder de naam Park Honingen werd het ingericht als openbare wandelplaats en villapark. De naam Honingen is een verbastering van hoge(n) ingen, dat ‘hoge grond’ betekent.
De foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...