Stukken Amazoneregenwoud worden illegaal aangeboden op Facebook

Delen van het Amazoneregenwoud in Brazilië worden illegaal te koop aangeboden op Facebook Marketplace, meldt BBC News vrijdag. Facebook zegt niet onafhankelijk actie te zullen ondernemen om de handel via het eigen platform te stoppen.

De stukken van het beschermde regenwoud die te koop worden aangeboden zijn onder meer nationale parken en leefgebieden van de inheemse volkeren. Sommige lappen grond die via Facebooks verkoopdienst worden aangeboden zijn honderden voetbalvelden groot.

Elke Facebook-gebruiker kan de illegale advertenties vinden door de Portugese woorden voor “woud”, “jungle” en “hout” bij de zoekfunctie in te voeren en de deelstaten in de Amazone als zoekgebied te selecteren.

Bij sommige advertenties zijn satellietbeelden en GPS-coördinaten van de aangeboden stukken regenwoud te zien. Sommige verkopers geven onomwonden toe dat zij niet de rechtmatige eigenaren van de aangeboden stukken grond zijn.

‘Landdieven aangemoedigd door regering’

De inheemse bewoners van het Amazoneregenwoud en actievoerders voelen zich machteloos. Die laatsten zeggen dat de Braziliaanse regering onder de rechts-populistische president Jair Bolsonaro geen actie wil ondernemen om het regenwoud te beschermen. “De landdieven voelen zich dermate aangemoedigd dat zij zich niet eens schamen om hun gronddeals op Facebook te maken”, zegt het hoofd van een Braziliaanse milieuorganisatie.

Facebook stelt in een reactie dat het bedrijf “bereid is om samen te werken met de lokale autoriteiten”, maar dat het uit eigen beweging geen actie zal ondernemen. “Ons commerciële beleid vereist van kopers en verkopers dat zij zich aan wet- en regelgeving houden”, aldus het Amerikaanse techbedrijf.

Bron: Anp

No votes yet.
Please wait...