TikTok betaalt 92 miljoen dollar (76 miljoen euro) aan de vele miljoenen Amerikaanse gebruikers van wie het bedrijf zonder toestemming data zou hebben verzameld.

Het bedrijf achter de populaire videoapp schikt daarmee verschillende rechtszaken van gebruikers uit het afgelopen jaar. Het ging voornamelijk om zaken rond de data van minderjarigen.

Volgens betrokken advocaten gaat het om een van de duurste privacygerelateerde schikkingen ooit. TikTok zou persoonlijke informatie van zijn Amerikaanse gebruikers hebben verzameld, waaronder gezichtsherkenningsdata, en die hebben doorverkocht aan adverteerders of doorgestuurd naar China.

In een reactie aan de Amerikaanse nieuwszender NPR zegt TikTok dat de claims niet waar zijn, maar dat het bedrijf de rechtszaken graag achter zich laat “zodat we ons kunnen richten op het prettiger en veiliger maken van de TikTok-community”.

Naast de geldboete moet TikTok ook zijn app aanpassen, aldus de schikking, die nog moet worden goedgekeurd door de rechter. Zo mag de app geen biometrische data meer verzamelen of GPS-data gebruiken.