Justitie eist boete na dodelijk kraanongeluk in Waalhaven

Een kraan die niet was goedgekeurd kostte in 2015 het leven van een medewerker van een takelbedrijf uit het Gelderse Deest. Bij de hijsklus in de Rotterdamse Waalhaven begaven de kabels het. Justitie eiste dinsdag een boete van 125 duizend euro tegen het bedrijf.

De kraan, die op een ponton in de Waalhaven was gemonteerd, moest een dokdeur van 587 duizend kilogram tillen. De kraan was echter een paar maanden voor dergelijk werk afgekeurd door een bevoegde keuringsinstantie en kon volgens een deskundige slechts 300 duizend kilo hijsen.

Toch werd op 5 oktober 2015 de kraan ingezet. Bij de klus werd een kabeltechniek gebruikt die volgens deskundigen ongebruikelijk was. Ook verklaarde de kraanmachinist dat hij nog nooit op die manier had moeten werken.

Door de grote belasting ging de giek van de kraan tijdens de klus in de Waalhaven draaien en viel op de kade. Eén van de kabels brak af, de ander was verwrongen. Het 26-jarige slachtoffer, dat op de kade stond werd onder meer op het hoofd geraakt. Hij overleed dezelfde dag aan hersenletsel, bloedingen en een klaplong.

Justitie vond dat bewust een onveilige werksituatie was gecreëerd door noodzakelijke veiligheidsnormen te negeren. Daarom werd een boete van 125 duizend euro tegen het bedrijf geëist. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Bron: Rijnmond.nl

No votes yet.
Please wait...