SoundCloud gaat als eerste streamingdienst zijn abonnees alleen laten betalen voor de artiesten naar wie ze luisteren. Het bedrijf hoopt hiermee een eerlijker systeem te creëren waarbij minder bekende onafhankelijke artiesten meer kunnen verdienen.

Op dit moment stoppen streamingdiensten als Spotify, Deezer en Apple alle royaltybetalingen in een grote pot en keren ze het geld uit op basis van welke artiesten wereldwijd het meest worden beluisterd.

Bij dit systeem gaat veruit het meeste geld naar de grootste muzieksterren ter wereld. Voor kleinere artiesten blijft op die manier minder geld over.

Vanaf 1 april gaat SoundCloud de inkomsten die het binnenkrijgt via abonnees alleen uitbetalen aan de artiesten naar wie de bewuste gebruikers hebben geluisterd. De nieuwe vorm van uitbetalen geldt voor de ongeveer 100.000 onafhankelijke artiesten die rechtstreeks via SoundCloud geld verdienen. Artiesten met een licentie van grote labels worden nog wel betaald via de traditionele methode.

SoundCloud werd in 2007 gelanceerd in Berlijn. Het platform had in 2019 zo’n 175 miljoen gebruikers.