en Amerikaanse overheidscommissie onderzoekt of er bij Facebook sprake is van “systemisch” racisme op de werkvloer. Dat lieten betrokken advocaten zaterdag aan Reuters weten.

De Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) heeft als taak om te onderzoeken of bedrijven (potentiële) werknemers discrimineren. Meestal gaat dat om individuele gevallen, maar de zaak rond Facebook is aangemerkt als “systemisch”.

Dat betekent dat de EEOC experts kan inschakelen om het hele bedrijf door te lichten. Een van de mogelijke conclusies uit een dergelijk onderzoek is dat een hele groep werknemers Facebook mag aanklagen. Werknemers mogen een bedrijf alleen onder de federale wetgeving aanklagen voor discriminatie na onderzoek van de EEOC.

‘Facebook hanteert racistische stereotypen’

De EEOC onderzoekt Facebook naar aanleiding van een klacht van een manager en drie mensen die reageerden op een vacature van Facebook maar geen baan kregen. Zij geloven dat Facebook zwarte werknemers en sollicitanten discrimineert door middel van subjectieve evaluaties en het hanteren van racistische stereotypen.

Ze wijzen onder meer op het beleid van Facebook om werknemers die een goede sollicitant aandragen te belonen met een bonus van 5.000 dollar (4.100 euro). Sollicitanten die door huidige medewerkers worden aangedragen, lijken meestal op de medewerkers die er al zitten, aldus advocaten van het viertal.

Het onderzoek loopt volgens de betrokkenen al sinds augustus. Zo’n 3,9 procent van de 58.604 Facebook-werknemers is volgens het bedrijf zwart.