Het Afrikaanderplein aan de Paul Krugerstraat, 1925

Gezicht op het Afrikaanderplein, 25 mei 1925. Op de achtergrond de Sint Franciscus van Assisikerk.
Het Afrikaanderplein is een plein in Rotterdam-Zuid, aan de Paul Krugerstraat. Tussen 1909 en 1917 lag er een voetbalveld. Op dat veld voetbalde de hoofdmacht van Wilhelmina, dat in 1912 Feyenoord zou worden.
Op het plein stond in vroeger jaren, tot 1960, een achtkantige muziektent. Tegenover de Joubertstraat en tussen 1960 en 1980 waren jaarlijks terugkerende evenementen de kermis en het circus, onder andere het circus Toni Boltini. De Rooms-katholieke Sint-Franciscus van Assisikerk werd in 1912-1913 gebouwd op de hoek van het plein en de Paul Krugerstraat. De kerk werd in 1975 gesloopt.
Op het plein wordt sedert 19 februari 1964 op woensdag en zaterdag een markt, de zogenaamde Afrikaandermarkt gehouden. Voorheen werd die markt de Maashavenmarkt genoemd en stond langs de Maashaven en Hillelaan. Deze moest in verband met de bouw van de metrostations Maashaven en Rijnhaven het veld ruimen.
De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...