Havenarbeiders op een vrachtschip bezig met het lossen van zakken graan, 1900

Havenarbeiders op een vrachtschip bezig met het lossen van zakken graan, 1900-1910. Op de voorgrond wegers en meters, links monsternemers.
Het lossen van graan zorgde voor veel werkgelegenheid in de Rotterdamse haven. Voor het lossen van een schip waren bijvoorbeeld sjouwers, wegers, meters en monsternemers nodig. Aan het begin van de twintigste eeuw werd veel van dit werk bedreigd door de ontwikkeling van de graanelevator, een grote zuiger die het graan gemakkelijk uit een schip zoog. De opkomst van de elevator zorgde voor grote stakingen in de Rotterdamse haven, waarbij bedrijven onderkruipers inzetten om de stakingen te breken. In eerste instantie trokken de stakers aan het langste eind. De elevatoren gingen een tijdje aan de ketting. Na verloop van tijd won de moderniteit het echter van de stakers. De elevator werd een bekend gezicht in de Rotterdamse haven.
De foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...