Goederenvervoer bij de Hillelaan met op de achtergrond pakhuis Santos, 1987

De benaming ‘hille’ komt in oorkonden betreffende Holland, Zeeland, Voorne en Putten in het bijzonder voor als door water omringde buitendijkse gronden. De benaming ‘hille’ komt behalve in de betekenis van hoogte en duin ook voor als eiland. Op 17 maart 1447 werden de hillen van Katendrecht door de heer van Gaesbeek en Putten aan Jacob Pot en zijn echtgenote in leen uitgegeven. Op 20 februari 1525 werden de uitergorzen, genaamd de Hille, aan de oostzijde van Charlois ‘met alle slikken, aanwassen, visscherijen, vogelarijen, jaerschot, nat ende drooge dijcken enz.’ door de uitgevers van Charlois verhuurd. Deze Hillepolder, waarvan de grondverkaveling op 23 augustus 1529 plaats vond, was 240 morgen groot en kreeg toen een sluis en een sluisvliet. \
Het pakhuis is in 1901 gebouwd in sobere eclectische stijl naar ontwerp van de architecten J.P. Stok Wzn. en J.J. Kanters, in opdracht van de Blauwhoedenveem Rotterdam voor de opslag van Braziliaanse koffie en genaamd ‘Santos’. Geruime tijd was het 24,5 m hoge pakhuis Santos het hoogste pakhuis van Rotterdam, met een bovendien zeer geavanceerde laad- en losinrichting. Santos wordt omgebouwd tot een designcentrum.
De fotograaf is Jeroen Kooij en de foto komt van de site feijenoordsemeesters.nl De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam en van rijksmonumenten.nl.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...