Facebook heeft de pagina van de Venezolaanse president Nicolás Maduro voor dertig dagen geblokkeerd, omdat hij volgens het platform desinformatie over COVID-19 heeft verspreid. Maduro claimde in een video, zonder bewijs, dat een bepaald middel de ziekte kon genezen. Facebook heeft de beelden verwijderd, meldt het sociale netwerk zaterdag.

Maduro promootte het middel in januari al. De behandelmethode kon volgens de Venezolaanse president bij zowel genezing als preventie helpen.

Facebook benadrukt echter dat de video tegen de gebruikersvoorwaarden ingaat. “We volgen de richtlijnen van gezondheidsorganisatie WHO, die zegt dat er geen medicatie bestaat die het coronavirus kan genezen”, aldus een woordvoerder. “Vanwege het herhaaldelijk schenden van onze regels blokkeren we de pagina voor dertig dagen.”

De Facebook-pagina van Maduro is nu alleen nog te lezen. Er kunnen in deze periode geen nieuwe berichten worden geplaatst.

De beheerders van Maduro’s pagina zijn op de hoogte gesteld van de blokkade. Zijn account op Instagram, het platform dat in handen is van Facebook, kan nog wel worden gebruikt voor nieuwe berichten.

Het Venezolaanse ministerie van Informatie wilde zaterdag niet reageren. Maduro klaagde in februari dat Facebook zijn video’s censureert en dat socialemediabedrijven hem oneerlijk behandelen. Hij is een grootgebruiker van onder meer Twitter, Instagram en Facebook, die hij vaak inzet voor livesessies.