Het beeldje Ketelbinkie op het Willemsplein, 1981

Op het Willemsplein staat het beeldje Ketelbinkie van de beeldhouwer Huib Noorlander, 2 september 1981. Op de achtergrond de Spido.
Ketelbinkie is een bronzen beeld gebaseerd op het lied ‘Ketelbinkie’ over “die straatjongen uit Rotterdam“. Mies Bouwman onthulde het beeld, dat op initiatief van de Nederlandse Hartstichting in 1973 bij het 100-jarig bestaan van de Holland-Amerika Lijn (HAL) werd geplaatst op het Koninginnehoofd bij het hoofdkantoor. Na het vertrek van de HAL uit Rotterdam verhuisde het beeldje in 1980 naar het Willemsplein nabij de Spido. Boze Katendrechters kaapten het beeld en brachten het terug naar Katendrecht, waar het volgens hen thuishoorde. In 1998 maakte Huib Noorlander een tweede exemplaar, die in het Maritiem Museum staat. Dit beeld is kleiner en de houding is in spiegelbeeld, vergeleken met de eerste Ketelbinkie. Stichting Ketelbinkie kent sinds 1982 ieder jaar een prijs toe aan personen, groepen of instellingen die op maritiem gebied inzet tonen voor de stad Rotterdam. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens een optreden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ketelbinkie staat dan op het podium van de Doelen, waar het concert wordt gegeven.
Huib Noorlander (Schiebroek, 1928 – Nijmegen, 2004) was een figuratief beeldhouwer. Hij richtte in 1951 samen met Louis van Roode, Jan Burgerhout, Kees Franse, Jan Goedhart, Charles Kemper en Ed van Zanden de kunstenaarsgroep Argus op.
De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Beeldende Kunst & Openbare Ruimte Rotterdam
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...