De Westzeedijk, 1974

De Westzeedijk met bedrijfspand van Trost, links de 2e IJzerstraat, 1974-1978.
De ligging van de Westzeedijk ten westen van de oude stad verklaart de naam. De dijk zal rond het midden van de 13de eeuw zijn aangelegd. Tot 1927 liep de Westzeedijk ter hoogte van het oude kerkhof van Schoonderloo met een bocht naar de Havenstraat. Dit gedeelte ontving daarna de namen Kapelstraat, Pieter de Hoochstraat en Heiman Dullaertplein. De Westzeedijk werd ten zuiden van deze straten in westelijke richting doorgetrokken tot aan het Hudsonplein over het tracé van de oude Ruigeplaatweg. De dijk schijnt vroeger ook de naam Groenedijk gedragen te hebben.
De 2e IJzerstraat is vernoemd naar het product ijzer dat de firma R.S. Stokvis leverde. Deze straat loopt ten oosten van het voormalige pand van de firma R.S. Stokvis. De industrie van deze firma heeft de naam bepaald. Bij besluit B&W 21 februari 1928 werd het noordelijke gedeelte 1ste IJzerstraat en het zuidelijke gedeelte 2de IJzerstraat genoemd. Het middelste gedeelte werd een onderdeel van het Heiman Dullaertplein.
De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...