De Tweede Kamer wil opheldering over de werkwijze van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die heeft volgens NRC jarenlang in strijd met de wet privacygevoelige informatie over burgers verzameld en gedeeld. Ook volgden medewerkers met nepaccounts op sociale media honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten.

Het onderzoek van de krant is gebaseerd op gesprekken met tientallen betrokkenen en interne documenten. Uit vertrouwelijke analyses zou blijken met wie de gevolgde personen getrouwd zijn, of ze kinderen hebben en met wie ze omgaan, soms inclusief foto’s.

D66’er Hanneke van der Werf noemt het artikel “ontluisterend”. Ze wil tekst en uitleg van demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Corinne Ellemeet van GroenLinks wil de bewindsman naar aanleiding hiervan dinsdag naar de Kamer roepen. “Er rust een grote verantwoordelijkheid op de NCTV. Er moet, om mee te beginnen, een wettelijke grondslag zijn voor het werk dat ze doet”, twittert Ellemeet. Ook CDA’er Anne Kuik wil opheldering over de “zorgelijke berichtgeving”.

Forum voor Democratie vindt de werkwijze “volledig onacceptabel”, laat de partij op sociale media weten. “Een staat waarin veiligheidsambtenaren politieke activisten op grote schaal structureel volgen, dreigt een politiestaat te worden.” DENK-leider Farid Azarkan wil een spoeddebat over de kwestie, terwijl Dilan Yesilgöz van de VVD Kamervragen heeft ingediend.

Volgens een verklaring van de NCTV is de organisatie “de afgelopen jaren geconfronteerd met juridische procedures, waarbij ook de legitimiteit van het verwerken van persoonsgegevens ter discussie is gesteld”, maar blijkt de werkwijze niet in strijd met de wet. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg erkent in NRC dat “de juridische grondslag moet worden verbeterd”.

De NCTV is opgericht om informatie tussen overheidsinstanties te coördineren. De instantie maakt ook zelf analyses over nationale veiligheid. Volgens de krant is echter nergens vastgelegd hoe ver de coördinator mag gaan in het verzamelen van informatie over personen en organisaties.