De gegevens van miljoenen klanten van webshop Allekabels.nl circuleren op het internet, meldt RTL Nieuws donderdag. De gegevens zouden zijn buitgemaakt door een hacker en al maanden rondgaan onder criminelen.

Volgens RTL Nieuws gaat het om 2,6 miljoen namen, e-mailadressen, woonadressen, telefoonnummers en geboortedata. Ook wachtwoorden van Allekabels.nl-accounts zouden gelekt zijn.

Daar bovenop komen de gegevens van een miljoen klanten die via een ander online platform bij Allekabels hebben besteld, zoals Amazon op bol.com, aldus de nieuwssite. Van deze mensen zouden geen e-mailadressen of wachtwoorden circuleren.

De gegevens zijn waardevol voor fraudeurs, die de gegevens kunnen gebruiken om mensen op te lichten. Hoe meer informatie zij weten te combineren, hoe geloofwaardiger een oplichtingsmail of -telefoontje kan overkomen.

Van 109.000 klanten zou ook het IBAN gelekt zijn. Die klanten lopen extra risico om slachtoffer te worden van fraude.

Allekabels zou vijfduizend klanten hebben gewaarschuwd

Allekabels zou eerder dit jaar vijfduizend klanten hebben gewaarschuwd, flink minder dan het aantal slachtoffers dat volgens RTL Nieuws in de database staat.

Bedrijven die slachtoffer worden van een datalek met een grote omvang, moeten hun klanten daarover te informeren. Ook moet de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte worden gesteld als er hoog misbruikrisico bestaat.

NU.nl heeft Allekabels geprobeerd te bereiken voor een reactie, maar een medewerker van het bedrijf kon niet direct doorverbinden naar een woordvoerder. Dit bericht wordt aangevuld zodra meer informatie beschikbaar is.