Interieur kruidenierswinkel van P. van Es aan de Crooswijkseweg, 1914

Interieur kruidenierswinkel van P. van Es, op nummer 67b aan de Crooswijkseweg en hoek Frederikstraat, 1914-1916.
In het Vaderland van 8 juni 1934 wordt duidelijk dat kruidenier Van Es meerdere zaken in zowel Den Haag als Rotterdam heeft:
De firma van Es, handeldrijvende onder den naam „De betere kruidenier”,’ heeft in het perceel Prinsestraat 103 haar 9de. filiaal in de Residentie, en tevens haar 18de filiaal in het land (Den Haag en Rotterdam) geopend. De neuwe zaak ziet er netjes en vooral ook practisch ingericht uit. Bij de opening waren zeer veel bloemstukken gezonden.
De straatnaam Crooswijkseweg verwijst naar het voormalige ambacht Crooswijk. De Crooswijkseweg wordt al in 1489 genoemd. Zij liep van de huidige Goudse Rijweg naar de vroegere Oudedijk. Omstreeks 1337 komt de heer Van Voorne voor als eigenaar van het huis of de hofstede te Crooswijk. Dit huis is later aan de graaf van Holland gekomen. Het stond waarschijnlijk op de plaats van het oude Duifhuis, een toltoren die door de Romeinen was gesticht. Het huis komt voor op een kaart van 1567 van Jan Potter. In 1828 kocht de stad de buitenplaats ‘het Huis te Crooswijk’, ook bekend onder de naam van Duifhuis, met de daarbij behorende grond. Het huis werd gesloopt en op het terrein werd een begraafplaats aangelegd.
De naam Frederikstraat is vastgesteld op 31-12-1866 door een particulier, waarvan de naam is overgenomen als straatnaam. Een van de bouwondernemers van de Frederikstraat heeft deze waarschijnlijk naar een familielid genoemd. Van 1897 tot 1982 lag hier
ook het Frederikspad.
De fotograaf is Veld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en via delpher.nl uit het Vaderland van 8 juni 1934.
Met medeweking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...