Lewis Hamilton was zaterdag na de kwalificatie voor de Grand Prix van Emilia-Romagna vooral blij voor Red Bull Racing. De Brit pakte zelf poleposition in het Italiaanse Imola, terwijl Red Bull-coureurs Sergio Pérez en Max Verstappen als respectievelijk tweede en derde eindigden.

“Ik hou van uitdaging en het is geweldig dat we eindelijk twee Red Bulls vooraan hebben staan”, aldus de zevenvoudig wereldkampioen. “Het maakt onze strategie wel moeilijker, ook omdat de wedstrijdsimulaties van Red Bull tijdens de trainingen er beter uitzagen dan die van ons. Het wordt heel lastig morgen.”

Mercedes-coureur Hamilton, die teamgenoot Valtteri Bottas als achtste zag eindigen, hoefde de afgelopen jaren wat Red Bull-coureurs betreft alleen rekening te houden met Verstappen. De Nederlander was veel sneller dan zijn vorige teamgenoten Pierre Gasly en Alexander Albon, waardoor hij er tijdens de race vaak alleen voor stond.

Pérez, die afgelopen winter de plek van Albon innam, beleefde een ijzersterke kwalificatie en gaf slechts drie honderdsten toe op Hamilton. De 31-jarige Mexicaan was een halve tiende rapper dan Verstappen.

Lewis Hamilton klopte Max Verstappen en Sergio Pérez in de kwalificatie voor de Grand Prix van Emilia-Romagna.
Lewis Hamilton klopte Max Verstappen en Sergio Pérez in de kwalificatie voor de Grand Prix van Emilia-Romagna.
Foto: ANP

‘Ik had zeker niet verwacht om voor twee Red Bulls te staan’

Hamilton had er voorafgaand aan de kwalificatie geen rekening mee gehouden dat hij pole zou pakken. “Het ging geweldig”, jubelde hij. “Ik had zeker niet verwacht om voor twee Red Bulls te staan.”

“Ze waren het hele weekend al snel, op enig moment zelfs zes tienden sneller dan wij. We wisten niet precies waar we stonden, maar vanaf het begin van de sessie voelde de auto al een stuk beter aan.”

De Grand Prix van Emilia-Romagna, de tweede race van het Formule 1-seizoen, begint zondag om 15.00 uur.