‘aime La Vie leverde Sandra Kim 35 jaar geleden namens België de winst van het Eurovisie Songfestival op en nog altijd wordt ze jaarlijks gevraagd het liedje te zingen. Hoewel de jongste winnares ooit – ze was destijds dertien jaar oud – dat nog steeds doet, is voor haar de lol van het nummer er wel af.

“Leuk is het niet, maar ik moet. Mensen verwachten het, bij ieder optreden”, aldus de inmiddels 48-jarige zangeres, die dit jaar tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival is te horen in een medley met onder anderen Lordi, Lenny Kuhr en Mans Zelmerlöw.

Ook bij eigen optredens weet ze dat mensen toch zitten te wachten op de hit die het begin van haar carrière betekende. Maar hetzelfde gevoel is er niet meer, vertelt ze aan NU.nl. “Ik was jong, het is een liedje voor een meisje van dertien jaar. De tekst is daar ook voor geschreven. Het is geen probleem hoor. Ik doe het, maar echt spontaan is het niet nu. Ik zing J’aime La Vie op de automatische piloot.”

Het Songfestival-circuit begint doorgaans in april en eindigt eind mei. In die periode wordt Kim regelmatig gevraagd het nummer te zingen. “Ik ben zeer trots en tevreden dat ik de eerste en laatste winnaar voor België was, maar ieder jaar is het hetzelfde en dat is weleens vermoeiend.”

De zangeres weet nog niet zo goed of de band Hooverphonic, die België dit jaar op het Songfestival vertegenwoordigt, met The Wrong Place eindelijk het stokje van haar overneemt.

“Misschien dat we met Hooverphonic kans maken. Ik vind het liedje mooi en het is een topnummer voor de radio, maar ik mis een Songfestival-ingrediënt. Het is een goede productie. Ik ben ook echt fan van de band, de liedjes en de stem van de zangeres, maar ik ben toch een beetje teleurgesteld in het liedje. Voor Hooverphonic is het niet belangrijk om een Songfestival-liedje te maken, maar het refrein is niet ‘wow’ genoeg.”