De Wolphaertsbocht gezien vanaf de Zandblokstraat, 1946

De Wolphaertsbocht gezien vanaf de Zandblokstraat, 1946. Op de achtergrond panden aan de Pleinweg.
Wolphaert Jansz. was één van de mannen, die in 1410 van de heer van Putten verlof kreeg om Katendrecht te bedijken. Samen met Jan Wolphaertsz. werd hij tevens tot ambachtsheer aangesteld. Vóór de vereniging van Charlois met Rotterdam droeg de Wolphaertstraat de naam Groote Singel.
De Zandblokstraat is vernoemd naar de vroegere blokindeling van de Charloisse poldergrond.
De Pleinweg vormt de verbinding tussen twee pleinen, het Maastunnelplein en het Zuidplein. In 1928 wordt de ligging van de weg als volgt omschreven: ‘de weg die van het zuidwesten van en evenwijdig aan de Bas Jungeriusstraat de Velgersdijk verbindt met de Katendrechtsche Lagedijk’. Als toevoeging wordt vermeld: ‘deze weg vormt den verbindingsschakel tusschen het Karel de Stouteplein en het nieuwe centrale plein aan den Linker Maasoever.’ Het nieuwe centrale plein werd later Zuidplein genoemd
De fotograaf is Gerard Roos en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...