De kans dat Starlink-satellieten van ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk in een lagere baan om de aarde gaan vliegen dan oorspronkelijk gepland, is vrijdag een stuk groter geworden. De leider van de Amerikaanse telecommunicatiewaakhond FCC ziet dat voorstel wel zitten en riep collega’s op om ook voor het plan te stemmen, meldt Bloomberg.

Starlink is een project van ruimtevaartbedrijf SpaceX waarbij via satellieten vanuit de ruimte breedbandinternet wordt aangeboden. Een lagere omloopbaan maakt een snellere internetservice mogelijk, omdat het signaal niet zo ver hoeft te reizen.

SpaceX wil 2824 Starlink-satellieten in een lagere baan laten vliegen. Dat moet gebeuren op een hoogte van 540 tot 570 kilometer. Op die hoogte heeft SpaceX al toestemming om 1584 ruimtevaartuigen te laten vliegen. Met de verandering zouden alle 4408 satellieten op die hoogte in een baan om de aarde worden gebracht.

Deze zone ligt net onder de zone die is toegewezen aan Project Kuiper, het satellietproject van techgigant Amazon. Volgens Amazon, maar ook andere concurrenten van SpaceX, neemt door de wijziging het risico op botsingen in de ruimte toe. Daardoor zou er veel puin rond kunnen komen te vliegen.

SpaceX zou naar verluidt nog wel aan bepaalde veiligheidseisen moeten voldoen voordat het de satellieten daadwerkelijk op minder grote hoogte de lucht in mag brengen.