De erven van Michael Jackson hebben wederom een overwinning behaald in de heropende rechtszaak die in 2013 is aangespannen door Wade Robson, meldt Variety. De bedrijven van de in 2009 overleden zanger kunnen volgens een rechter niet aansprakelijk worden gesteld voor diens vermeend seksueel misbruik van jongens.

Robson, die in 2019 te zien was in de veelbesproken HBO-documentaire Leaving Neverland, claimt dat Jackson hem vanaf zijn zevende jaar seksueel heeft misbruikt. Dat was in 1990 en dat zou volgens Robson jarenlang zijn doorgegaan.

De rechter wees de zaak af omdat de bedrijven die Jackson destijds beheerde geen enkele juridische verantwoording hadden om jongens te beschermen tegen seksueel misbruik. Eerder werd de zaak ook al eens afgewezen, maar in 2020 werd die heropend omdat de staat Californië aanklagers inzake seksueel misbruik bij minderjarigen de aanklager meer tijd geeft om hun verhaal te doen.

Robson beschuldigde Jacksons bedrijven MJJ Productions en MJJ Ventures ervan het misbruik mogelijk te hebben gemaakt. Volgens rechter Mark A. Young was daarvan geen sprake, omdat de bedrijven geen inspraak hadden. Ze behoorden namelijk allemaal toe aan Michael Jackson gedurende zijn leven.

Robson gaat in hoger beroep tegen de uitspraak

Robsons advocaat Vince Finaldi liet weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. “Als deze beslissing niet wordt teruggedraaid, dan zijn duizenden kinderen in gevaar. Kinderen die werkzaam zijn in de entertainmentindustrie, waar mensen met macht dagelijks misbruik maken van hen. Deze kinderen verdienen bescherming en veiligheid.”

Rechter Young wees eerder al een zelfde soort rechtszaak af, die aangespannen was door James Safechuck, die eveneens te zien was in Leaving Neverland. Ook in die zaak is er in hoger beroep gegaan.

De advocaten van Jackson ontkennen dat de ‘King of Pop’ schuldig is aan seksueel misbruik, toen hij nog leefde. “Wade Robson is al acht jaar lang bezig om de erven van Jackson aan te klagen en alle bedrijven die daarbij gemoeid zijn. Ondanks al zijn inspanningen zijn zijn aanklachten keer op keer afgewezen.”

Bron: ANP