De politie van de Amerikaanse stad New York (NYPD) stopt na een golf van kritiek met het inzetten van een robothond. Het elektronische dier was speciaal ontwikkeld om politietaken te kunnen uitvoeren.

De robot is gemaakt door producent Boston Dynamics en heet Digidog. De elektronische viervoeter veroorzaakte ophef in de stad nadat op sociale media beelden waren verspreid van de inzet van de politiehond.

De robot werd het mikpunt van kritiek. Mensen maakten vergelijkingen met scènes uit films of series waarin machines de wereld beheersen, zoals de tv-serie Black Mirror. Velen spuwden hun gal over de controlezucht van de overheid. Bovendien zou Digidog de agenten van de New Yorkers vervreemden.

De politie had de superintelligente hond in eerste instantie voor omgerekend 77.500 euro ingehuurd om er tot september mee te werken. De reacties van het publiek en ook het stadsbestuur dwingen de NYPD echter om voortijdig afscheid van Digidog te nemen.

Gemeenteraadsleden stelden eerder al een onderzoek in naar de kosten van de inzet van de robot en burgemeester Bill de Blasio had de NYPD al dringend verzocht de inzet van de machine te heroverwegen. Een van de gemeenteraadsleden heeft zelfs een wetsvoorstel ingediend om de politie te verbieden bewapende robots of drones in te zetten.

Het is niet waarschijnlijk dat de producent de 35 kilogram wegende robot bij het grofvuil zet. Het apparaat heeft behalve vier poten ook camera’s en lichten, en kan kunstmatige intelligentie gebruiken om te navigeren en informatie te verzamelen.