Vliegveld Waalhaven in 1939

Door Marcia Tap:
Het is maandag 26 juli 1920 een regenachtige dag in Rotterdam. Toch zijn honderden mensen uitgelopen naar het verre Waalhaven-terrein. Die ochtend wordt het allereerste vliegtuig verwacht op het gloednieuwe Vliegveld Waalhaven.
Het Rotterdamsch Nieuwsblad schrijft een dag later: “Dit beloofde een evenement in de historie van onze koopstad te wezen, en al is het terrein ver – op de grens van Rhoon – en al was het weer erbarmelijk, wind en slagregens, er waren vele autoriteiten gekomen om daarvan getuige te zijn.” De krant schrijft dat ‘vliegveld’ een ‘wat wijdsche naam is voor een enorm grasveld’.
Burgemeester Zimmerman, wethouder De Jong van Plaatselijke Werken, de voorzitter van de Kamer van Koophandel en bestuurders van de Posterijen zijn naar het afgelegen vliegterrein gekomen om het eerste toestel te verwelkomen. Het gaat om een dagelijkse postvlucht van Amsterdam naar Londen, die vanaf die dag een tussenlanding maakt op Waalhaven.
Naast hoogwaardigheidsbekleders zijn ook veel Rotterdammers naar de Waalhaven gekomen om de eerste landing mee te maken. Het Rotterdamsch Nieuwsblad schrijft een dag later: “Er was een wat feestelijke stemming onder de wachtenden die prompt half twaalf bijeen waren.”
Het eerste vliegtuig op Waalhaven komt een postzak ophalen. Die zak is op de fiets naar het vliegveld gebracht. “Wij bekeken het als een surprise op Sinterklaas en vonden het wel deftig officieel dat er twee douane-amtenaren expresselijk voor gekomen waren om dien zak na te kijken op smokkelarij.”
Het vliegtuig zou om tien over half twaalf landen maar laat vanwege de slechte weersomstandigheden lang op zich wachten. Burgemeester en wethouder vinden het om één uur wel welletjes en verlaten het terrein. Even na half twee is het dan eindelijk zover: het toestel landt op Waalhaven en de ingebruikname van het Rotterdamse vliegveld is een feit.
De prentbriefkaart komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van rijnmond.nl
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...