Gezicht op het Haringvliet met op de achtergrond de Zuiderkerktoren en het Witte Huis, 1910

De naam Haringvliet werd gegeven aan de vest die in 1575 ten zuiden van de Nieuwehaven werd gegraven. De naam voor deze haven komt al voor in 1596. In 1592 werd deze vest als Zuid-Nieuwehaven verbreed en verdiept. Van 1595 tot 1598 werden de kaden aan beide zijden bebouwd. Aan het feit dat de schepen voor de haringvisserij hier een ligplaats konden vinden, zal deze naam zijn te danken. De nabijheid van het Buizengat wijst ook daarop.
Ter ere van de Koning van Rome, de zoon van keizer Napoleon, werd de haven op 9 juni 1811 verdoopt in Quai du roi de Rome. Deze naam is tegelijkertijd met het Franse bewind in 1813 verdwenen. De zuidzijde van de haven werd vanwege de deftige herenhuizen ook wel Rijkeluis Haringvliet genoemd.
.
De fotograaf is Henri Berssenbrugge en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...