Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft zijn werk aan de maanlander voor NASA gepauzeerd. Dat komt omdat concurrenten Blue Origin en Dynetics bezwaar hebben aangetekend bij de toezichthouder GAO van het Amerikaanse Congres, schrijft The Verge.

NASA koos twee weken geleden SpaceX als ruimtevaartbedrijf om het Human Landing System (HLS) te ontwikkelen. Met dit ruimtevaartuig moeten Amerikaanse astronauten voor het eerst sinds de jaren zeventig weer naar de maan gaan.

“NASA heeft SpaceX vanwege de protesten geïnstrueerd om te stoppen met de ontwikkeling van het HLS, totdat de GAO alle lopende zaken met betrekking tot deze aanbesteding heeft opgelost”, zegt een NASA-woordvoerder tegen The Verge.

Blue Origin en Dynetics, die ook in de race waren om het systeem te ontwikkelen, tekenden deze week bezwaar aan. Blue Origin beweert dat NASA “een gebrekkige acquisitie” heeft uitgevoerd en “de deadlines op het laatste moment heeft verplaatst”. Daardoor zou de terugkeer van Amerika naar de maan in gevaar zijn gebracht.

De partijen hopen dat de GAO besluit de aanbesteding terug te draaien, zodat een ander bedrijf kan worden gekozen.

Starship-testvluchten eindigden tot nu toe in explosies

SpaceX kreeg een contract van 2,9 miljard dollar (zo’n 2,4 miljard euro) toegekend om Starship te ontwikkelen. Het herbruikbare raketsysteem van SpaceX moet niet alleen mensen en voorraden naar de maan brengen, maar uiteindelijk ook naar Mars.

Starship is al een aantal keren getest. Hoewel het systeem de lucht in ging, wist het steeds niet te landen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA kondigde onlangs nog een onderzoek aan naar de veiligheid bij enkele van de mislukte proeven.

Marsraket Starship van SpaceX explodeert bij landing na testvlucht
Marsraket Starship van SpaceX explodeert bij landing na testvlucht