De politie heeft dinsdag een 28-jarige man opgepakt in Lelystad. Hij wordt ervan verdacht op grote schaal schadelijke software te hebben gebruikt om binnen te dringen in computersystemen, meldt de politie woensdag.

Een woordvoerder van de politie kan nog niet vertellen hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van de man, omdat het onderzoek nog loopt. Ook is daarom nog niet bekendgemaakt waar de verdachte vandaan komt. Na zijn arrestatie zijn twee woningen en een bedrijfspand in verschillende plaatsen doorzocht.

De man zou een koper zijn geweest van het hackprogramma IM-RAT (Imminent Monitor Remote Access Trojan), dat in 2019 uit de lucht werd gehaald door de politie. Dat gebeurde bij een internationale politieactie in 124 landen, waaronder Nederland.

De politie noemt de opgepakte man een “grootgebruiker” van Remote Access Trojans, schadelijke software die is bedoeld om op afstand toegang te krijgen tot computers van anderen.

De makers van het hackprogramma uit Australië en België verkochten het aan vele duizenden mensen, die er computers van nietsvermoedende mensen mee konden overnemen. Zo konden ze bijvoorbeeld wachtwoorden, creditcardgegevens en paspoortkopieën stelen. Anderen moesten losgeld betalen om privéfoto’s en -filmpjes terug te krijgen.