Rusland geeft Google 24 uur de tijd om illegale content te verwijderen, anders zal internetwaakhond Roskomnadzor het techbedrijf boetes opleggen. Ook kan Rusland Google-diensten in het land vertragen om Google onder druk te zetten, schrijft persbureau Reuters.

De Russische toezichthouder heeft 26.000 gevallen van illegale berichten aangegeven. Het gaat onder meer om video’s over drugs of geweld en materiaal van extremistische organisaties. Rusland zal Google naar eigen zeggen een boete opleggen die omgerekend ergens tussen de 8.800 euro en 44.000 euro ligt, mocht Google niet ingrijpen.

Als Google vaker de fout ingaat, kan die boete oplopen tot 10 procent van de totale jaarlijkse omzet van het bedrijf. Uiteindelijk kan ook de snelheid van Google-diensten in Rusland worden verlaagd. Google heeft nog niet gereageerd.

Het opzettelijk vertragen van een dienst, omdat het niet aan Russische regels voldeed, gebeurde eerder dit jaar nog met Twitter. Het bedrijf verwijderde illegale content aanvankelijk niet, waarna de laadtijden van het sociale medium flink langer werden. Rusland dreigde om de dienst helemaal te blokkeren, maar inmiddels heeft Twitter ingegrepen en is de blokkade van de baan.