Gedeeltelijk afgebroken panden aan het Bolwerk, 1959

Deze straat is vernoemd naar het Oost- en Westbolwerk die begin 17de eeuw op het oosteinde en het westeinde van de Boompjes waren aangelegd. Elk was voorzien van zeven kanonnen. Een bolwerk is een uitbouw in een klassieke vesting, meestal voorzien van enkele kanonnen.
In 1827 werd de Westersche Hoofdpoort afgebroken. Deze poort, ook wel Middelhoofdpoort geheten, lag ten westen van de Oudehaven. Het water tussen het hoofd en het bolwerk werd gedempt, waardoor er een plein ontstond, dat ook wel Bolwerkplein werd genoemd. Nadat ten behoeve van de aanleg van de Maasboulevard de huizen aan het Bolwerk waren afgebroken, werd bij besluit van B.&W. van 27 mei 1960 de naam ingetrokken. In 1941 werd de naam Bolwerk gegeven aan de kade langs de Nieuwe Maas ten westen van de nieuwe Willemsbrug.
De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...